Volvo Powertrains nya gjuteri för motorblock invigdes idag. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
Skövde

Volvosatsning tryggar jobb

Volvo Powertrain har investerat en och en halv miljard kronor i ett nytt gjuteri, som i dag invigdes i Skövde. Motorblock till Volvos lastbilar ska tillverkas i gjuteriet, och satsningen innebär nya jobbmöjligheter för de anställda.

Det var långtifrån självklart att det nya gjuteriet skulle byggas i Skövde, eller ens i Sverige. Men Skövde kunde stå sig i konkurrensen med Asien och östeuropa.

–  Det var en avvägning, men här finns en lång tradition, och Skövde kunde presentera en kostnadseffektiv lösning, säger Peter Karlsten som är VD för Volvo Powertrain.

Mitt i den värsta krisen hittills i Volvos historia så har alltså Volvoledningen investerat över en miljard i Skövde.

– Det betyder väldigt mycket. Det betyder att sysselssättningen är tryggad för många år framöver, säger Lars Ask, som är metallklubbens ordförande på Volvo Powertrain i Skövde.

Det gamla gjuteriet, som körs parallellt med det nya, har över 500 anställda.

Det ska jämföras med det robotiserade och automatiserade nya gjuteriet som ännu bara har 13 anställda, och som maximalt kommer att ha runt 55 anställda, för att tillverka motorblock till lastbilar.

– Volvos storsatsning på Skövde är viktig för framtidstron - inte minst eftersom över 1 000 jobb försvunnit på Powertrain under krisen de senaste åren, säger Lars Ask.

I och med det nya gjuteriet ska Volvo Powertrain kunna tillverka 250 000 tunga motorer om året om konjunkturen blir bättre. Det kan ge nya jobb i bearbetning och monteringen av motorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".