1 av 2
Inger Larsson (FP) säger kulturskolan är ett lyft för hela Karlsborg. Foto: Marie Schnell Forkman/SR Skaraborg.
2 av 2
Ann-Louise Karlsson, Evelina Elwing Kjellström och Frida Clemborn säger att de är glada över att musikskolan återuppstår. Foto: Marie Schnell Forkman/SR Skaraborg.
KARLSBORG

Kulturskolan återuppstår i Karlsborg

Nu kommer Karlsborg att få en kulturskola, efter att den tidigare musikskolan lades ner för sex år sedan.

Politikerna är överens om att starta en kulturskola till hösten, där de unga till att börja med kan få lära sig dansa, sjunga i kör eller spela instrument.

De som vill lära sig spela piano eller andra instrument i Karlsborg har varit hänvisade till privatlärare de senaste sex åren, men nu återuppstår musikskolan i form av en kulturskola.

"Jag fick sluta spela fiol"
Niondeklassarna Evelina Elwing Kjellström, Ann-Louise Karlsson och Frida Clemborn tycker det är bra att skolan återuppstår även om de önskar att musikskolan inte hade lagts ner från början.

– Jag tycker att det är rätt bra, för när de stängde skolan var det många som fick sluta spela. Jag spelade fiol förut och var tvungen att sluta med det, säger Ann-Louise Karlson.

Frida Clemborn befarar att det kan bli svårt att få tag i musiklärare.

– De gamla lärarna har ju börjat på andra jobb nu. Det känns som om de inte borde ha stängt den från början.

Gav aldrig upp kampen
En som aldrig gav upp kampen om musikskolan är Inger Larsson (FP). För tre år sedan lämnade hon in en motion till fullmäktige om en kulturskola och nu blir den alltså verklighet. Till att börja med satsar kommunen 200 000 kronor på att starta upp verksamheten i höst. Hur mycket som sedan kommer att satsa vill inte kultur-och fritidschef Kerstin Lorentz. Det budgeteras först inför 2011. Inger är idag jublande glad.

– Jag är jätteglad. Jag tänker på det här nästan varje dag. Det är ett lyft för hela Karlsborg- för Karlsborgs ungdomar, de som flyttar in till Karlsborg. Ja, hela Karlsborg kommer att leva.

Varför är det så viktigt för Karlsborg att ha kultur- eller musikskola?

– Alla människor behöver kultur. Även om det är dåliga tider. Kanske mer i dåliga tider.

Tror på många elever
Men för de tre tjejerna i 9D har det gått för lång tid. För dem är inte kulturskolan längre något alternativ, de tror att de kommer att ha mer än nog med gymnasiestudierna till hösten.

– Jag har nog fullt upp ändå. Men det finns ju andra som vill lära sig spela, min lillebror vill ju lära sig spela. Så det kommer nog bli rätt många som vill spela, säger Frida Clemborn.

Till att börja med satsar kommunen 200 000 kronor på att starta upp verksamheten i höst. Hur mycket som sedan kommer att satsa kan inte kultur-och fritidschef Kerstin Lorentz säga. Det budgeteras först inför 2011.

Enligt förslaget kommer det att kosta 700 kronor per termin att delta i kulturskolans aktiviteter.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".