SKÖVDE

Energidrycker lockar allt yngre

Användandet av energidrycker går allt lägre ner i åldrarna. Norrmalmskolan i Skövde har slagit larm sedan mellanstadieeleverna själva berättat att druckits så mycket att man mått illa och kräkts.

Jana Martinsson är lärare på Norrmalmskolan och hon har mött elever som berättat att de mått dåligt av energidryckerna.

– På ett disco var det en kille som hade druckit jättemånga energidrycker och blev konstig. En elev frågade mig varför man blir konstig och mår dåligt om man dricker 11 energidrycker. Den här killen hade också kräkts, berätta Jana Martinsson.

Dricks i samband med discon
Skolans rektor Mariethe Magnehed säger att det handlar om elever i årskurs fem och sex, som druckit energidrycker utanför skoltid, men i samband med skoldiscon.

Sveriges Radio Skaraborg pratar med två tjejer i sexan på Norrmalmskolan som berättar att det är ganska vanligt att man dricker eller smakar energidrycker.

– Jag har kompisar som dricker det på fester, discon eller på helgerna,

– Det normala är att man dricker två eller tre.

Föräldrarna varnas
Att dricka en burk energidryck är enligt Läkemedelsverket inte hälsofarligt. Koffeinmängden motsvarar en kopp kaffe, men efter överdosering har det rapporterats om framför allt högstadieelever som kollapsat, drabbats av sömnsvårigheter eller bröstsmärtor.

Mariethe Magnehed upplyste i skolans senaste informationsbrev föräldrar om att energidrycker finns och används av mellanstadieelever.

– Det är viktigt att vi uppmärksammar föräldrar på att detta förekommer. Jag ser med oro på beteendet, som kan liknas vi en tidig alkoholdebut. Det tycker jag är olyckligt, säger Mariethe Magnehed.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se