LIDKÖPING

Inget lågprisflyg från Hovby

Uppdaterad 12:39
Det blir inte några flyg med persontrafik från Hovby flygplats i Lidköping via Landvetter och vidare ut i världen. Satsningen faller på att de plan man tänkt använda inte klarar säkerhetskraven.

Sveriges Radio P4 Skaraborg har tidigare berättat om ett företag som haft planer på att plocka upp kunder vid Hovby, Men nu kommer beskedet att det inte blir något med satsningen.

Anledningen är att de plan flygplatsen har för 19 passagerare, och som var tänkta att användas, inget är godkända för utrikestrafik och de får därmed inte användas för direktanslutningar vid utrikesterminalen på Landvetter.

Lidköpings kommunalråd Kjell Hedvall beklagar att satsningen misslyckats.

– Det är bara att konstatera att statspolitiken är att vi inte ska ha några kommunala flygplatser, för de lägger den ena restriktionen efter den andra.

Tror inte på flyg från Skaraborg
Flera andra kommuner, till exempel Skövde, har försökt med flygtrafik utan att lyckas. Kjell Hedvall ser inte att flyget har någon framtid i det här området som det ser ut nu.

– Inte med nuvarande politik, det kommer nya krav i miljonklassen hela tiden. Vi har ju inte det underlaget för en fungerande helflygplats. Nej, den här större flygplatsen från Skaraborg där passagerare körs ut i världen, det är nog kört inom överskådlig tid.

Torbjörn Borg
torbjorn.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".