Fastighetsägaren har själv ansvaret att förebygga olyckor, om det finns risk för översvämning. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix

Många oroliga för översvämningar

Räddningstjänsten i Västra Skaraborg har fått många telefonsamtal den senaste tiden från husägare som bor vid vattendrag, och som är oroade för översvämningar i samband med snösmältningen.

Räddningstjänsten hjälper inte alla som drabbas av översvämningar, utan är enbart skyldig att rycka ut vid akuta översvämningar orsakade av olycka.

– För att det ska vara räddningstjänst så krävs det att en olycka har inträffat, säger Fredrik Linusson, chef för Räddningstjänsten i västra Skaraborg.

Husägaren måste förebygga
Fastighetsägaren är själv skyldig att vidta åtgärder eller förebygga problemen om det finns risk för översvämning. Det kan handla om att bygga upp vallar, täta avlopp, skaffa länspumpar eller tömma sin källare på saker.

När källaren väl är vattenfylld och problemet ett faktum är det sitt försäkringsbolag man ska kontakta, påpekar Fredrik Linusson.

Det händer att räddningstjänsten får säga nej till fastighetsägaren som ringer och vill ha hjälp med att pumpa bort vatten.

– Sedan kan det ju vara så att försäkringsbolagen väljer att anlita oss, och då kan vi ändå pumpa bort vattnet, om vi har möjlighet och tid.

Torbjörn Borg
torbjorn.borg@sr.se

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".