Läkaren Roland Hansson säger att den långa väntan på provsvar inte är acceptabel. Foto: Christopher Johansson/SR Skaraborg
SKÖVDE

Lång väntan på cancersvar

Många patienter får vänta alldeles för länge, på svar om de har drabbats av prostatacancer, eller inte. Det säger Roland Hansson, som är verksamhetschef på urologavdelningen på KSS i Skövde.

– Patienter har fått vänta flera veckor på sina svar. Det är inte acceptabelt, säger Roland Hansson.

Med 9 000 nya fall varje år är prostatacancer till den vanligaste cancerformen i landet.

Allt fler testar sig
De senaste åren har fler män än tidigare valt att testa sig. Är PSA-värdet högt i blodet tas vävnadsprover på själva prostatan. PSA är ett protein som finns i prostatakörteln. Visar provet att det inte är prostatacancer ska patienten ändå följas upp med ett återbesök fyra till sex månader senare.

Det är just det svaret som kan dröja länge. Något som ska ta max en vecka har dragit ut till flera veckor, förklarar Roland Hansson.

– Det är en allvarlig sjukdom och jag förstår att patienterna är väldigt oroliga under väntan på ett svar, säger Roland Hansson.

Brister i hanteringen
På urologmottagningen på KSS finns Bengt Larsson från Undenäs som fick diagnosen prostatacancer för åtta år sedan:

– Jag tror att många är väldigt bekymrade över svaret, säger Bengt Larsson.

Sedan sommaren 2009 har det funnits brister i hanteringen av att ge svar till patienterna när sjukhuset gick från pappersjournaler till att ha journalerna i datorn. Detta och det faktum att allt fler väljer att undersöka sig hos en läkarkår som är belastad så faller ibland vissa fall i glömska.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".