1 av 2
Peter Pegrell hoppas parterna enas om en lösning innan det blir strejk. Foto: Jakob Hanberger/SR Skaraborg
2 av 2
Strejken bryter ut 7 april om inte parterna enas. Foto: Jakob Hanberger/SR Skaraborg
Källby

Strejkvarsel på Dafgårds

Uppdaterad 15:23
Det kan bli strejk på livsmedelsföretaget Dafgårds i Källby. Det är Livsmedelsarbetareförbundet som varslar om strejk vid sju företag, bland dem Dafgårds, där nästan 600 anställda berörs.

Sedan tidigare har Livs varslat om bland annat övertidsblockad för ungefär 20 000 medlemmar - en konflikt som börjar den 1 april.

Men nu utökas alltså konflikten med strejkvarsel på arbetsplatser, där ca 2000 anställda berörs.

"Uppmanar till strejkbryteri"
Enligt Livsmedelsfacket har Li, livsmedelsföretagens organisation uppmanat oorganiserade att jobba över, och tjänstemän att utföra det man kallar arbetarsysslor.

– Vi la ju ett varsel om övertidsblockad, och då har Li uppmanat sina medlemsföretag att låta tjänstemän och ickemedlemmar gå in och ta våra arbeten. De uppmanar rent av till strejkbryteri, säger Peter Pregrell, ordförande för Livsmedelsfacket På Dafgårds i Källby.

Strejken bryter ut den 7 april om man inte kommer överens med arbetgivarna innan dess.

– Det bästa är ju om man kan komma till en ordentlig lösning. Den största frågan handlar om arbetsgivarnas sätt att runda lagen om anställningsskydd, säger Peter Pregrell.

Ny erfarenhet
En eventuell strejk blir en ny erfarenhet för Peter Pegrell.

– Det känns lite egendomligt, jag har aldrig varit i strejk tidigare.

Känns det rätt att varsla om strejk?
– Om förbundet varslar så gör vi som de säger.

Men vad är din personliga åsikt?
– Den är personlig.

På Dafgårds jobbar ca 1000 personer, ca 600 av dem berörs av varslet. Peter Pegrell tror inte att ledningen för Dafgårds kommer att acceptera en strejk.

– Detta är så nytt, så det är förmodligen lite panik överallt. Jag tror att företagsledningen kommer ligga på sitt förbund att skriva på detta fort som ögat. Det är ju vår förhoppning i alla fall, så vi inte tappar kunder och produktion, säger han.

Blir det strejk den 7 april?
– Nja, jag vet inte.

Jakob Hanberger
jakob.hanberger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".