Kommunen måste spara pengar nästa år och föreslår en nedläggning av förskolan i Främmestad. Foto: Hasse Holmberg /Scanpix.
Främmestad

Protester mot nedläggning av förskola

Essunga kommun föreslår en flytt av förskolan i Främmestad till Bredöl. Intresseföreningen befarar att småbarnsföräldrar inte ska vilja flytta till orten om förskolan försvinner.

Enligt förslaget ska förskolan Dalagården i Främmestad läggas ner och barnen får flytta till Bredöl, fyra kilometer bort.

Förslaget upprör föräldrar, som kan tvingas åka 8 kilometer extra varje morgon och eftermiddag för att hämta och lämna sina barn.

Friskola diskuterades
Igår kväll hölls ett protestmöte i bygdegården, där ett hundratal personer slöt upp. Ett förslag som kom upp på mötet var bildandet av en friskola.

Tor Enström, ordförande i Främmestads Intresseförening, tycker att kommunen planerar dåligt. Han tror att inflyttningen av barnfamiljer till orten kan öka när Saab i Trollhättan kör igång för fullt igen.

– Har de då tagit bort dagiset finns ju mycket mindre chans att de flyttar hit.

Protestlistor
Nu har protestlistor börjat cirkulera.

– Vi började med protestlistor i går. De kommer vi att gå runt med, så vi visar att det finns ett stort intresse för att det får vara kvar här, säger Tor Enström.

Beslut i frågan tas till hösten.

Margareta Lilja
margareta.lilja@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista