Det kan bli nya förutsättningar när kommunen tar över strandskyddet. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
MARIESTAD

Fler ärenden om strandskydd väntas

Kommunerna väntar sig en ström av ansökningar från personer som vill bygga hus med sjöutsikt, efter att kommunerna tagit över ansvaret för strandskydd från Länsstyrelsen och nya regler trätt i kraft.

De nya reglerna som gäller strandskydd har redan trätt i kraft - regler som kommunerna nu ska se till att de följs. Och även om de innehåller vissa lättnader när det gäller nybyggnation nära vatten, tror Pernilla Bergman, som är ny handläggare för strandskyddsärenden i Mariestads kommun, att hon kommer att göra många besvikna.

Inte alls lättare få lov
Människor tror kanske att det kommer att bli enklare att få tillstånd från kommunen att bygga nära vattnet, säger hon. Men där tar de fel...

– Jag tror att allmänheten kommer att vakna till och tycka att de ska få göra saker som de inte fått göra förut.

Men i själva verket kan det tvärtom bli svårare att få dispens från strandskyddsreglerna och att komma undan med tveksamma byggen, tror man på länsstyrelsen.

Flygfoto till sin hjälp
Fler tjänstemän kommer att ha ansvaret för uppgiften med handläggning och tillsyn och dessutom kan det bli aktuellt med en ny kartläggning av sjöar med flygfoto.

Allt detta kräver dock större resurser än de som hittills satsats på strandskydd. I till exempel Mariestads kommun är det än så länge oklart hur det blir med resurserna, säger Pernilla Bergman.

– Det är en fråga i det längre perspektivet hur vi ska klara av det här.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".