Här är förslagen på nya stadsbiblioteket. Foto: Torbjörn Nilsson/SR Skaraborg.
Lidköping

Så här kan nya bibblan se ut

Fyra arkitektfirmor presenterade igår sina förslag på hur det nya stadsbiblioteket i Lidköping kan komma att se ut.

Målsättningen är att biblioteket ska vara flyttat senast 2012 från de nuvarande lokalerna vid nya stadens torg till sockerbruket. 

De nya lokalerna ska vara mer tillgängliga för folket och sett till förslagen igår var Annika Stedner som är kultur och fritidschef i Lidköpings kommun nöjd.

Nöjd kulturchef
– Jag tycker att de har lyckats med det och samtidigt skapat enskilda platser eller rum där människor kan vara i fred.

Det är helt olika förslag som man kan bläddra igenom. Arkitektbyrån Link från Lidköping hade inspirerats av ett böljande strandtema med mycket runda möbler,.

Fler förslag
Arkitekten White från Göteborg försökte lyfta fram det industriella i byggnaden där ljuset ska komma långt in i lokalerna, arkitektbyrån Erik Möller från Stockholm hade utformat biblioteket mer som en saluhall där man istället för ost och fisk plockar skönlitteratur och lyrik och arkitekten Törnquist & Törnquist från Göteborg hade jobbat kring temat socker, med sockerbitar, spunnet socker.

Beslut i maj
Sista veckan i maj beslutar Lidköpings kommun vilket förslag det blir men innan dess gäller det att se över ekonomin då de olika förslagen skiljer sig åt.

– Förslagen kräver olika mycket ombyggnad och därför skiljer sig priset. Vi har ju en budget att tänka på, men sedan avgör också utformningen.

Torbjörn Nilsson

torbjorn.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".