30-åring från Hjo i rätten i dag för nya våldtäkter

I dag inleds rättegången mot den 30-årige man från Hjo, som misstänks för grov kvinnofridskränkning och våldtäkt mot två kvinnor han levt tillsammans med.Han friskförklarades och skrevs ut från rättspsyk i augusti 2002, och misshandlade och hotade sin nya sambo redan samma månad.
Mannen har tidigare dömts för samma brott mot sin dåvarande hustru.Straffet den gången blev rättspsykiatrisk vård.Det var chefsöverläkare Eija Maahr på psykiatrin på Falköpings sjukhus som rekommenderade länsrätten, att mannen skulle skrivas ut från rättspsyk.Enligt henne uppfyllde hjobon kraven på att bli friskförklarad.Mannen hade då behandlats på rättspsyk under drygt ett och ett halvt år, och det ansågs inte finnas någon risk att han skulle återfalla i brottslighet.I den rättegång, som inleds vid Skövde tingsrätt i dag, så menar åklagaren Åke Nyqvist att 30-åringen redan var hotfull när han skrevs ut i augusti 2002.Samma månad hotade han att hugga ihjäl sin sambo med en yxa, kastade han en kniv efter henne och skallade henne.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".