Stora skogsskador efter vinterstormarna

Vinterstormarna gick hårt åt delar av Skaraborgs skogar. Det visar en inventering som Skogsvårdsstyrelsen gjort. Värst är det i Vänerområdet, där skadorna är större än på många år.
- Det är viktigt att markägarna tar sig ut för att se vad som egentligen har hänt i deras skog, säger Kjell Eriksson vid Skogsvårdsstyrelsen i Skara.Skogarna vid Vänern och ett par mil in i landet hör till de värst drabbade i vinter. På exempelvis Kållandsö, Hindens rev och Kinnekulle syns spåren efter stormarna tydligt med avbrutna och omkullfallna träd. Enligt Skogsvårdsstyrelsen rör det sej om ungefär ett hundra tusen kubikmeter skog. Det är nästan tjugo procent av en årsavverkning. Röjningen av de drabbade områdena bör vara avklarade innan våren och värmen kommer och med den äggläggande insekter. - Skogsbolagen prioriterar skadade område av den här anledningen och det bör också den enskilde skogsägaren göra, säger Kjell Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista