SKARABORG

Räddningstjänsten vill locka kvinnor

Räddningstjänsten i Skara och Götene hoppas på att kunna anställa fler kvinnor och fler personer med utomnordisk bakgrund i framtiden. Som det är idag finns ingen med annan bakgrund än svensk bland de tio brandmännen och bara en av brandmännen är kvinna.

Linnea Nilsson heter den kvinnliga brandmannen och hon hoppas på att stationen nu ska få pengar till ökad jämställdhet och mångfald.

– Det är en morot. Man ger räddningstjänsten en chans att tänka på hur man kan tackla frågan med att man är en homogen arbetsplats, säger Linnea Nilsson.

Ett femårigt projekt
Räddningstjänsten i Skara/Götene är en av åtta stationer som sökt pengar hos Myndigheten för säkerhet och beredskap, för att genom ett femårigt projekt kunna anställa fler kvinnor och personer med annan bakgrund än nordisk. En räddningstjänst i landet kommer att väljas ut. Den kommer då att få upp till en miljon kronor om året fram till 2014, med målet att öka jämställdheten och mångfalden.

Pengar som gör skillnad
Räddningschef Roger Almgren hoppas på att Skara/Götene ska bli utvalda till att få projektpengarna.

– Man måste vara öppen och få en blandning av människor i verksamheten som speglar verksamheten, säger Roger Almgren.

– En miljon kronor om året i fem år hos oss innebär en stor skillnad hos oss, som snabbt kommer att märkas.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista