"Fel att olagliga burar ger billigare ägg"

Den moderata riksdagsledamoten från Vara, Cecilia Widegren, oroas över att der råder ojämlika konkurrensvillkor inom den svenska äggnäringen. Därför uppvaktar hon nu jordbruksministern, och påpekar att många äggproducenter ännu inte har anpassat verksamheten till den 15 år gamla lag som kräver större hönsburar.
Cecilia Widegren menar att producenterna som fortfarande har kvar de gamla burarna har en konkurrensfördel eftersom de inte har de kostnader för de nya, större burarna, som laglydigt producenter har. 17 procent av äggproducenterna fortfarande håller fast vid de gamla burarna. Flertalet av dom finns i Skåne men ett par finns här i Skaraborg.Nu kräver Cecilia Widegren alltså jämlika villkor i branschen och hårdare tag mot eftersläntrarna. Men det räcker inte, eftersom importen av billiga ägg från Finland är stor.- Finnarna har köpt in de gamla burarna, som är olagliga här, säger Cecilia Widegren. Det är oerhört viktigt att konsumenten blir medveten om vad det är för typ av ägg man köper. Anledningen till att äggen är billiga är kanske att de inte är svenska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".