Färre händer på ortopeden i Skövde - ändå ska köerna minska

Den första mars så är det stopp för stafettläkare och bemaningsföretag på ortopediklinken på Kärnsjukhuset i Skövde. Det innebär att sjukvårdspolitikernas löften om korta köer för knä- och höftledsoperationer, inte kommer att infrias.
Förra året var beställningen från sjukvårdspolitikerna i regionen att Kärnsjukhuset i Skövde och sjukhuset i Falköping tillsammans skulle klara av 640 knä- och höftledsoperationer. Detta klarade man med råge, och det berodde på ett man anlitade bemaningsföretag som kunde täcka upp på jourpassen på kvällar, nätter och helger. Men det första mars är det alltså stopp för bemanningsföretag på ortopeden, och det gör att ordinarie personal istället får jobba på dom slitsamma jourpassen. Mer jourpass gör att det finns mindre tid för planerade operationer.Så politikernas löften om korta köer för dem som står i årslånga köer för en knä- och höftledsoperation kommer inte att bli verklighet. I alla fall inte det närmsta tiden- Risken finns nu att ännu flera av den ordinaire personal slutar på grund av den ökade pressen, säger divisionschefen Roland Hansson.- Detta drabbar förstås patienterna som förutom att vänta länge också hinner försämras under väntetiden, säger Roland Hansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista