Vättern

Kräftor räddar fiskarna

Antalet yrkesfiskare fortsätter att minska i Sverige, visar siffror från Fiskeriverket. Men på landets näst största sjö där räddar kräftorna fiskarna.

Rolf Gustavsson och sonen Samuel är två av de fyra yrkesverksamma fiskarna i Hjo. I hela Vättern beräknas det finnas 20 yrkesfiskare som har licens.

 De fiskar röding, öring, lake, lax, sik och abborre i Vättern - och naturligtvis kräftor.

Osäkert med fisken
– Jag ser för närvarande ganska ljust på läget. Vi har ju vår bas i Vättern med kräftorna. Sen är det ju lite mer osäkert med fisken.

– Vi fiskade ju inte under sommaren och hösten när det var bra, Men enligt Fiskeriverkets provfiske är det ju på uppgång. Men det tar ju några år. Det går inte på en gång, säger Rolf Gustavsson.

Det är just den stora mängden kräftor som räddat yrkesfiskarna från nedläggning.

 – Ja, kortsiktigt är det ju det. Hade inte kräftorna funnits i den utsträckning som nu hade vi inte haft kvar den fiskarkår vi har, säger Rolf Gustavsson.

Få och äldre
Vid årsskiftet fanns det nästan 1 700 yrkesfiskare i landet, en minskning med sex procent på ett år.

Medelåldern är över 50 år, men Rolf Gustavsson tror att det finns ett intresse bland yngre att välja yrket.

 – Ja, det finns det ju, kanske inte så många men några. Sen finns det ju en utbildning nere i Unnaryd i Småland sen två år tillbaka med ett fiskegymnasium, berättar Rolf Gustavsson.

Kjell Claeson

kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista