VARA

Norra Vånga kan få tolv vindkraftverk

Allt fler ansöker om att få bygga vindkraftverk. I Norra Vånga i Vara kommun där det redan finns sex byggda verk planeras för lika många till. Något som splittrar bygden.

Egon Lustig och Bruno Jungqvist visar upp en karta där tänkta och befintliga vindsnurror finns utmärkta.

– De som finns uppe har folk accepterat. Men sex ytterligare är en katastrof för vår byggd. Det blir en vindkraftpark. Det kan man inte bo i. Det är för närma bostäder man får bygga vindkraftverken idag. Vi vill att det ska krävas att det är minst 1 000 meter mellan verken och bostäder, säger Egon Lustig.

– Vi har ett otroligt fint landskap. Talar man med folk nere i Tyskland tycker de att vi är helt otroliga som offrar vår miljö för detta, säger Bruno Jungqvist.

Bakom Bruno Jungkvists hus i den historiska bygden tornar det vita vindkraftverket upp. Det är ett av sex som står här i Norra Vånga och nu planeras det för sex till. Allt inom ett område av elva kvadratkilometer. Men så är också Vara kommun en av de allra mest vindkrafttätaste i landet. Bara i sju kommuner finns fler vindkraftverk per invånare än här och riksdagen vill se ännu fler vindkraftverk.

Osämja kring vindkraften
Till 2020 ska de ha ökat från att utgöra två procent av elproduktionen till 20 procent. Men alla är inte lika förtjusta i tanken på fler snurror. I alla fall inte om de placeras intill den egna husknuten.

– Det har uppstått en schism. Det vi har reagerat på är närheten till bostäder. Det finns två läger i bygden, säger Egon Lustig.

– Det är ställningstaganden hit och dit om både det ena och andra här nu, säger Bruno Jungqvist.

Vill utveckla landsbygden
Det är Rune Karlsson och hans bror Sven Karlsson som vill bygga de omstridda, nya vindkraftverken. I den stora ladan på Rune Karlssons gård. finns grisar. På åkrarna odlas både spannmål- och potatis och i vattnet en bit bort kan den som har tur få napp.

Tillsammans med sin bror Sven Karlsson så äger Rune fyra vindkraftverk och de har ansökt hos länsstyrelsen om att få bygga sex till. Två av de sex nya vindkraftverk som Rune Karlsson vill resa på sin mark, har han fått tillstånd till. De tillstånden har också överklagats.

– Vi måste på något sätt få ett mer miljövänligt kretslopp och detta är en del av detta. Vi tycker att det är ett positivt drag som utvecklar landsbyggden. Jag hade ingen tanke på att det skulle bli en sådan konflikt när jag ansökte om det här, säger Rune Karlsson.

Rune Karlsson har erbjudit andra på orten att bli delägare i vindkraftverken. En del har blivit det, men andra avböjt.

– Jag tycker att det är rätt fantastiskt att kunna sticka upp en sådan här våg och kunna tillgodogöra sig det här. Man ser det inte, men det är som en energiflod i luften. Det är härligt att kunna ta tillvara på det. Jag tycker att vi borde kunna bli fler om detta. Det vore positivt för hela landet, säger Rune Karlsson.

Klara Johansson
klara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista