Taekwon-Do

Skövdedominans i EM-laget

Nu är det bara två dagar kvar till EM i Taekwon-Do, som avgörs i Skövde. Och det är tävlande från Skövde Taekwon-Do som är de största svenska medaljhoppen.

Hela EM-turneringen i Taekwon-Do inleds med en stor medaljchans för både Sverige och Skövde under tävlingens första dag. För redan vid lunchtid på fredag ger sig då Mimmi Oskarsson, Sofia Loft, Josefine Tolf, Jenny Gustavsson och Petra Dydiszko upp på mattan för att visa upp sina rörelsemönster i grupp.

– Det är jätteroligt, vi har haft ett bra lag och kunnat träna ihop soss under ett års tid, säger Mimmi Oscarsson som är en av deltagarna.

Skövde Taekwon-Do har tre raka SM guld i lagmönster och med Mimmi Oskarsson och Petra Dydiszkos rutin och erfarenhet från många stora mästerskap blir de favoriter. Oskarsson har varit med i världseliten sedan 90-talet och har sen 2003 enbart fokuserat på mönster då en knäskada stoppade henne från att tävla i kamp.

Ingen kamp för Dydiszko 
Även Petra Dydiszko har valt bort kampen vid EM i Skövde men hon tycker det ska bli minst lika stort att få tävla med ett renodlat skövdelag i landslagssammanhang.

– Det är helt otroligt att få tävla på EM i Skövde med ett Skövdelag. Ett par år tillbaka i tiden trodde jag aldrig att det var möjligt, dessutom om vi står högst upp på pallen, då blir det ännu mer unikt, säger hon.

I grenen lagmönster är alla fem deltagare i det svenska laget från arrangörsklubben, och det är unikt enligt Mimmi Oskarsson, som ingår i laget.

Fem av sex från Skövde
Av de totalt 25 tävlande i den svenska truppen är sex stycken från Skövde. Förutom de fem tjejerna i mönsterlaget är även Ove Johansson från arrangörsklubben med. Men det är bara en av de sex lokala kämparna som kommer att ställa upp i kamp.

Josefine Tolf kommer i helgen göra sitt andra EM som senior. Och hon gjorde bra ifrån sig redan under sitt första EM i Spanien då hon till sist åkte ut mot en motståndare som blev EM tvåa. Nu känner hon sig väl etablerad på seniornivå.

– Det är mer taktik nu när jag är senior. Juniorer är lite mer våldsamma, säger Josefine Tolf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista