Mariestad

Vårdare döms efter häkteshängning

De var tjänstefel att inte försöka rädda livet på en ung man som hängt sig på häktet i Mariestad. Det konstaterar nu även Göta hovrätt. Tingsrättens dom mot vårdarna står därmed fast, och de döms till dagsböter.

Det var i februari 2008 som en intagen på häktet i Mariestad hängde sig i ett takrör på toaletten. När vårdarna upptäckte honom trodde de att han var död, och försökte inte rädda hans liv. I stället låste de dörren och larmade ambulans.

Det var ambulanspersonal som 14 minuter senare tog ned honom. Den 23-årige mannen var då vid liv, men avled två dagar senare på sjukhus.

Händelsen uppmärksammades av Kaliber i Sveriges Radio, och därefter startades en utredning.

Tre vårdare åtalades och dömdes i Skaraborgs tingsrätt för tjänstefel till 80 dagsböter vardera. Två av dem överklagade till hovrätten.

Hovrätten menar att man inte kan veta om mannen kunnat räddas om han plockats ner och fått hjälp direkt. Hovrätten väljer därmed att fastställa domarna.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista