Mariestad

Kriminalvården förändrar säkerheten

En rad förbättringar av säkerheten inom kriminalvården har genomförts sedan det uppmärksammade självmordet på häktet i Mariestad.

Kriminalvårdens regionchef hoppas nu att arbetet kommer att förhindra liknande händelser i framtiden.

– En avgörande sak är personalens utbildning för att kunna läsa av våra klienter, säger Lennart Palmgren, regionchef i kriminalvården.

De föreskrifter som anställda i kriminalvården har att följa har uppdaterats över hela Sverige, och de flesta har nu fått en riktad utbildning om att förhindra självmord.

Alltsedan P1-programmet Kaliber avslöjade att kriminalvårdare i Mariestad lät en 23-åring som hängt sig hänga kvar - trots att han ännu inte var död.

– Jag tycker att den granskningen som Kaliber har gjort har hjälpt oss att fokusera på uppgiften.

Rent fysiskt så har också andra saker gjorts på anstalter och häkten. Dörrar som kan användas vid hängningsförsök har plockats bort, och hjärtstartare och andningsmasker har köpts in.

Kriminalvården anser nu att man kommit långt med att förhindra självmord.

– Vi har ju lagt en lägstanivå nu att alla har en grundutbildning på det här området, så att alla är utrustade att få ner en intagen som hänger.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista