Deltidsbrandkåren i Mariestad och Skövde på väg att försvinna

Deltidsbrandmännen i Mariestad och Skövde kan komma att försvinna och konsekvensen av det kan bli att deltidskårerna i Töreboda och Tibro kommer att få stå ”stand-by” på vägarna mellan olika tätorter för att täcka ett större område.
Det är den politiska ledningen över räddningstjänsten i östra Skaraborg som begärt en utredning om att lägga ner de båda deltidskårerna i Mariestad och Skövde. Anledningen är att man vill spara pengar och enligt räddningschefen Göran Anderberg handlar det uppskattningsvis om i storleksordningen 1,6 miljoner kronor. I mars kommer ett färdigt förslag gå ut till de sju kommunerna i östra skaraborg, men redan nu har den politiska ledningen - räddningsdirektionen fått en genomgång om konsekvenserna, som bland annat blir att deltidskårerna i Tibro och Töreboda kommer få åka ut och ställa sig halvvägs till Skövde respektive Mariestad när den ordinarie helttidsstyrkan är på utryckning. Detta för att ingen av tätorterna ska stå helt utan beredskap. Sådana här täckningspunkter används också i dag, men med det nya förslaget kommer de att användas mycket oftare. Dessutom kommer det ta längre tid för deltidskårerna att rycka ut, enligt konsekvensbesktivnnigen mellan 10 och 20 minuter, det kommer också bli svårare att rekrytera brandmän till Tibro och Töreboda eftersom de kommer få rycka ut betydligt oftare, något som arbetsgivarna inte alltid accepterar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".