EU-bidrag och jobbgarantier drabbar 260 Volvo-anställda i Skövde

Övertaligheten vid Ford-ägda Volvo Personvagnars motorfabrik i Skövde beror på att EU-bidrag gynnar Fords motorfabriker i EU:s stödområden - men missgynnar Skaraborg och Skövde.- Bilindustrin är fenomenal på att plocka ut bidrag. Får de inte pengarna hotar de med att lägga tillverkningen i lågprisländerna, säger Bengt-Göran Franzén, vice ordförande för metallfacket vid Volvo Personvagnar i Skövde.
200 metallarbetare och 60 tjänstemän ska bort från Ford-ägda Volvo PV:s motorfabrik i Skövde.Orsaken är att Skövde senare i höst tappar tillverkningen av en fyrcylindrig bensinmotor.Dessutom får fabriken inte tillverka den nya sexcylindriga motor, som Ford valt att tillverka i Bridgend i Wales.Den ligger i EU:s stödområde och ger Ford rätt till EU-bidrag.- Ford har lovat att fylla på med tillverkning i sina fabriker i England. I botten finns ett avtal om sysselsättningsgaranti, förklarar Bengt-Göran Franzén.Metallfacket hoppas att slippa uppsägningar genom att erbjuda de övertaliga jobb vid Volvo Powertrains fabrik i Skövde och vid Volvo Personvagnars fabriker i Floby och Göteborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".