Läcköfilm i tingsrätten

I dag inleds rättegången kring Läckö slott och deras användande av filmen Sverige åt svenskarna i en utställning 1997. En filmvisning som lett till att bolaget med rättigheterna till filmen nu stämmer Läckö slott på 13 miljoner kronor.
Efter en lång tids väntan ska nu stiftelsen Läckö slott och bolaget Scandinavian Forest Investment ta sin omtalade upphovsrättstvist till Lidköpings Tingsrätt. Anledningen till tvisten är enligt bolaget att Läckö slott helt enkelt frågade fel person om lov inför användandet av filmen i sin utställning Baroque Connections sommaren 1997. Läckö å andra sidan menar att man fick ett godkännande från skådespelaren Per Oscarsson, som skrivit manus till filmen. Oscarsson är också ett av dom vittnen som kommer att höras under dom kommande dagarna. Men oberoende av om han gett sitt tillstånd eller inte så menar Scandinavian Forest att den som egentligen har rättigheterna till filmen aldrig gett sitt medgivande, och kräver nu elva miljoner kronor för intrång i upphovsrätten, och dessutom två miljoner för att filmen spridits.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista