Holländsk ost slår ut den svenska - Arla tvingas lagra osåld ost i Lidköping

Den svenska osten säljer sämre än väntat. Orsaken är att de holländska ostarna slår ut de svenska. För att få plats med all osåld ost tvingas Arla Foods hyra in tillfälliga lager i Lidköping för 2 000 ton ost.- Våra lager växer. Försäljningen går sämre än väntat, säger platschef Kjell Fritzon på Arla Foods i Götene.
Svensk livsmedelsindustri är sedan flera år tillbaka hårt pressad av billig import. Nu drabbas även osttillverkningen, och Arlas centrallager i Götene räcker inte längre till för att härbärgera all osåld ost. Vid årsskiftet tvingades ett antal vikarier sluta i Götene på grund av nedgången.- Kommer inte försäljningen igång igen får vi tillgripa ytterligare åtgärder, säger Kjell Fritzon. Orsaken till den ökade importen är det stora mjölköverskottet i Europa, som omvandlas till ost. Samtidigt gör den starka svenska kronan det attraktivt att exportera till Sverige. Även om ostförsäljningen sjunker just nu har Arla beslutat att utreda en större utbyggnad av centrallagret i Götene.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista