SKARABORG

Oklara besked om partisamarbeten

En fjärdedel av politikerna i Skaraborgs kommuner har ännu inte bestämt sig för vilka de vill samarbeta med efter valet i höst. Det visar en enkät som Sveriges Radio gjort.

– Vi är intresserade att överskrida blockgränser för det är inte så stor skillnad i kommunpolitiken.

Så säger Per Rosengren, Vänsterpartiet i Mariestad, som tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centern bildar majoritet i Mariestad.

När Sveriges Radio frågade partiföreträdare i Skaraborg om de tänker bilda majoritet i kommunerna efter de blockgränser som finns i rikspolitiken svarade drygt 60 % att de tänker göra det. En fjärdedel av politikerna svarade att de ännu inte bestämt sig.

Centerpartiet i Mariestad har inte bestämt sig och där Rune Skogsberg är kretsordförande.

– Det är ingen idé att spekulera men vi är ett alliansparti och ett borgerligt parti, säger han.

Blocköverskridande inget nytt
Att lokalpolitiker samarbetar över blocken är inte ovanligt, utan en gammal tradition. Det menar Folke Johansson, professor i statsvetenskap med inriktning på kommunal demokrati.

– I kommunerna ser man politiska frågor i kommunerna som någonting man ska lösa och som inte är kopplat till ideologier.

Det är till och med så att även väljarna börjar bli vana vid att partierna har lösa förbindelser, säger Folke Johansson.

– Det är inte ovanligt att väljare röstar på Moderaterna i riksvalet, och Vänsterpartiet i kommunalvalet - eller tvärtom.

Men för politikerna på riksnivå kan det ställa till det om kommunpolitikerna samarbetar över blocken.

– Det kan bli ett problem om partierna på lokal nivå samarbetar väldigt bra, medan de ska slåss på lokalnivå.

Linnea Frimodig
linnea.frimodig@sr.se