Kinnekulle

Ny mark för vandrare

Till helgen startar årets Pilgrimsvandringar i Skaraborg och då invigs också de nya sträckorna mellan Varnhem, Skara och Husaby på Kinnekulle.

På söndag förmiddag ger sig de första pilgrimsvandrarna ut på de nya sträckorna mellan Varnhem - Skara och Husaby. Förutom de nya lederna är en annan nyhet i år den pilgrimsgård som finns i Skara i en gammal byggnad mer känd som Djäknestallet.

-- Vi tror att någonstans ett tusental personer kommer att vandra den här söndagen, säger Marie Wennerholm som är projektledare för Pilgrimsvandringarna.

Tanken är att den nya pilgrimsgården ska bli en knutpunkt för vandrare, enligt pilgrimsprästen Agne Josefsson, som fick idén under en resa till Norge.

– Jag var på konferens i Oslo, och norrmännen frågade om målet för vår pilgrimsled, och så föddes idén om byggnaden.

Den nya sträckan mellan Husaby - Skara och Varnhem mäter drygt fyra mil och utmed leden har det satts upp 390 stolpar, 10 broar över vattendrag, 125 meter spång som täcker sankmark och nästan 20 vilobänkar.

– Det finns riktiga guldkorn måste jag säga. Ökulls ängar. Vingängen. Tvetalira. Alla är guldkorn, säger Leif Claesson som lett gänget som byggt lederna.

På premiärdagen på söndag lär det vara fullt med folk utmed pilgrimsstigarna, om nu vädret visar sig på sin ljusa sida vill säga.

Är det tillåtet att prata under en pilgrimsvandring?

– Jaadå. De flesta går ju på egen hand. Men man kan gå under tystnad och sedan prata om det efteråt, säger pilgrimsprästen  Agne Josefsson.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se