Vara

Hund inväntar dödsdom

I början av förra månaden, så omhändertogs en hund, efter att den bitit ett femårigt barn, under en hundkurs i Vedum. Hundägaren nu anmält händelsen till justitieombudsmannen, JO.

Enligt ägaren så har hunden aldrig tidigare i sitt treåriga liv visat upp några aggressiva tendenser, utan menar att det är en av instruktörerna på hundkursen som ska ha slagit hunden och därmed gjort den stressad och rädd, och att det var därför den bet den femåriga pojken som sedan fick uppsöka sjukhus.

Hunden omhändertogs av polisen och skickades dagen efter till Karlsborg där polisens egna specialutbildade hundexperter utsatte hunden för tester där dess mentala status undersöktes.

Omhändertagandet felaktigt
Ägaren menar att själva omhändertagandet har skötts på ett dåligt sätt då hunden som aldrig tidigare varit ifrån sin matte fick spendera en natt i hundbur som gjorde den rädd, vilket gjorde att den uppträdde stressat under polisens tester. Tester som enligt polisen visar att den bör avlivas.

Ägaren överklagade omhändetagandet till Förvaltningsrätten som avslog hennes överklagan och hon nu alltså vänt sig till Justitieombudsmannen där hon bland annat kräver en ombesiktning av hunden och att den ska få tillgång till en hundpsykolog.

Polisanmäler klubben
Ägaren har dessutom polisanmält både hundklubben och den instruktör som hon menar ska ha slagit hunden.

För närvarande så sitter hunden förvarad i ett hundstall i östra Skaraborg i väntan på att Polisens juridiska enhet i Göteborg ska komma med ett beslut om man ska avliva hunden eller ej.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se