LIDKÖPING

Ekonomiska problem på Hovby flygplats

Lidköpings kommun går in med en och en halv miljon kronor i Lidköping Hovby flygplats. Flygplatsen har blivit av med stora delar av sin trafik och tampas nu med ekonomiska problem.

– Vi har tappat mellan 30 och 40 procent jämfört med förra året. Det innebär att vi går nästan två miljoner kronor back, säger Hasse Karlsson som är chef på flygplatsen.

Det har inte varit någon linjefart på flygplatsen sedan 1993. Efter 13 år på flygplatsen försvann vid årsskiftet West air Swedens trafik. Därmed förlorade förlorade flygplatsen 800 000 kronor i intäkter. Kvar blev en hangar som Lidköpings flygplats var tvungen att lösa ut för elva miljoner kronor.

Anställda får gå
Taxiflygen minskar också och företagen Jula, Benders och Dafgård flyger allt mindre i lågkonjunkturen.

– Mycket av taxiflygen och de små flygmaskinerna som fanns här regelbundet försvann i augusti 2008 när krisen kom. Det har inte återhämtat sig.

Efter semestrarna i höst måste två anställa gå. På så sätt sparar flygplatsen in en halv miljon kronor. Resten, en och en halv miljoner kronor, måste kommunen gå in med för att rädda flygplatsen.

– Det är alltid tråkigt att dra ned på tillgängligheten. Kunderna blir besvikna när vi inte uppfyller deras behov. Men någon måste ju betala vad det ska kosta, säger Hasse Karlsson.

Letar efter nya hyresgäster
Kjell Hedvall (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Lidköping säger att kommunen nu letar efter nya hyresgäster till flygplatsen.

– Kåken står ju där så vi väntar på bättre tider. För närvarande drar vi ner på kostnaderna och letar efter nya hyresgäster.

Men den kommer att få kosta även i framtiden?

– Ja, de kommer att få kosta.


Linnéa Frimodig

linnea.frimodig@sr.se