Skövdeofficer leder fredsstyrkan till Liberia

I dag väntas riksdagen ta det formella beskedet, att skicka en svensk fredsbevarande styrka till Liberia i Afrika.
–Det här är den bäst utbildade och utrustade och mest motiverade styrka som förmodligen Sverige skickat ut, säger överstelöjnant Michael Andersson från pansarregementet P4 i Skövde som leder styrkan.
Det är 231 soldater som ska verka i det tidigare krigshärjade västafrikanska landet.En stor del av soldaterna kommer att bestå av ett skyttekompani, och flera av officerarna kommer från P4 i Skövde.Michael Andersson befarar att fredsstyrkan kan hamna i situationer där det blir regelrätta strider och väpnade konflikter med fientliga falanger.- De kan komma att strunta i det fredsfördrag som skrevs förra hösten.Fredsstyrkan som nu skickas ner ska bland annat se till att alla vapen samlas in och försvinner från de grupper som tidigare krigat med varandra.Men Michael Andersson och hans soldater fruktar även att de kan angripas från de många barnsoldater som finns i Liberia.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista