Vara

Utsmyckning av stationshus överklagas

 Konstnären Tony Roos från Göteborg anser att upphandlingen gick fel vid utsmyckningen av det nya stationshuset i Vara, eftersom en konstnär handplockades till projektet.

Det korallröda stationshuset i Vara har designats av konstnären Katharina Grosse, som är verksam i Berlin. Hon har valts ut av Statens konstråd, Vara kommun och Trafikverket.

Det är urvalsprocessen Tony Roos är kritisk till.

– Man har inte utannonserat detta på sin hemsida som lagen föreskriver. Då har man brutit mot lagstiftningen, därför har jag gjort en överklagan och begär att upphandlingen måste göras om.

Har hänt förut
Enligt Tony Roos har sådant här hänt förr. Han hänvisar till ett fall i Göteborg där nästan samma scenario utspelade sig. I det fallet fick han rätt mot kommunen i Regeringsrätten.

Varas kommunarkitekt Rune Winsnes säger till Radio Skaraborg att han nu måste sätta sig ner och fundera på vad den här överklagan betyder för projektet. I övrigt vill han inte säga mer om situationen.

Kommunalrådet Jan-Erik Wallin kan heller inte säga nåt om Tony Roos överklagan, eftersom han inte har hunnit sätta sig in i ärendet.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se