Läkemedel

Widegren inte oroad för överkonsumtion

Läkare på Skaraborgs Sjukhus oroas över att försäljningen av receptfria läkemedel ökat kraftigt. Riksdagsledagsledamoten Cecilia Widegren tror att risken för överkonsumtion är liten.

Läkare på Skaraborgs sjukhus är nu oroade över att försäljningen av receptfria läkemedel ökat kraftigt sedan landets butiker i fjol fått tillstånd att sälja vissa läkemedel. Enligt vissa rapporter är ökningen hela 25 procent.

"Vi har mindre förpackningar"
Moderata riksdagsledamoten Cecilia Widegren från Kvänum har länge kämpat för en friare försäljning av läkemedel. Hon anser att försäljningen är noga reglerad, för att minska risken för överkonsumtion.

- Det är en av anledningarna till att vi har ganska tuffa regler. Vi har 18-årsgräns, vi har mindre förpackningar ute i butik.
Nästan 7 000 nya försäljningsställen, som butiker och bensinmackar, har nu fått tillstånd att sälja receptfria läkemedel som värktabletter.

Meningen är att tillgängligheten till läkemedel ska bli lika stor som den är i andra länder i Europa.

Efter att apoteksmonopolet avskaffades i slutet av förra året har försäljningen av receptfria läkemedel ökat med 25 procent, enligt analysföretaget Nielsen.

- Vi har väldigt stort fokus numera på säkerhet och användning.

Värktabletter kan ge huvudvärk
Enligt en studie från Göteborgs Universitet kan överanvändningen av de vanligaste värktabletterna orsaka kronisk huvudvärk, vilket drabbat många svenskar - främst kvinnor.

- Det är ju oroande. Därför är den här typen av nya hälsotjänster bra, där man kan sätta sig ner och få en egenvårdskonsultation, om att kanske stoppa i sig rätt antal vid rätt tillfälle.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se