LANDSBYGDEN

"Invandrare behövs på landet"

Personer med utländsk bakgrund behövs på landsbygden men de får inte information om möjligheterna till jobb på landet. Det säger integrationsmentorn Marianne Barrljung på hushållningssällskapet.

Både Arbetsförmedlingen och Hushållningssällskapet anser att personer med utländsk bakgrund behövs på landsbygden.

– Egentligen är det största problemet att de personer man möter direkt när man kommer till Sverige har väldigt dålig kunskap om landsbygden och landsbygdens alla möjligheter, säger Marianne Barrljung.

Marianne Barrljung menar att det finns ett sextiotal verksamheter på landsbygden, som man inte funderar över, för man tror att där bara finns jordbruk.

- Invandrarna är väldigt viktiga, med nytänkande, med nya produkter, ny kunskap och kunskaper vi har glömt, som att jobba med naturmaterial.

Invandrare startar en stor del av de företag som startas i Sverige, men inte på landsbygden, säger Marianne Barrljung. Marianne Barrljung tror att ganska många invandrare skulle vara intresserade av att bo på landet, om de bara fick veta om möjligheterna.

– Man har inte hittat till landsbygden. Man har hamnat i de vanliga rullorna och landsbygden har inte synliggjorts.

-- Många har inte pratat med svenskar, mer än med handläggare. De skulle mycket väl behöva en fadderfamilj för att komma vidare, säger Marianne Barrljung.

Birgitta Andersson
birgitta.andersson@sr.se