Brister i kontakten mellan psykvården och kommunerna

Färdigbehandlade patienter får ligga kvar på den psykiatriska kliniken eftersom kommunerna inte har någonstans att göra av dem. Det framgår av en granskning som Socialstyrelsen har gjort av psykvården i Skaraborg.

Det är personalen vid sjukhuset i Falköping som tog upp problemet när Socialstyrelsen var på tillsynsbesök. Samma kritik har också framförts av en patientförening för psykiskt sjuka i Skaraborg.
Alla är överens om att vården är bra för de inlagda på kliniken. Det är istället när patienten ska slussas vidare från den slutna vården tillbaka till sin kommun som problemen uppstår. Följden blir att en patient som egentligen inte skulle vara kvar måste stanna för att det inte finns någonstans att ta vägen. I värsta fall leder det här till att kliniken blir överbelagd när sängarna tas upp av patienter som inte är sjuka - nya patienter som skulle behöva läggas in riskerar då att avvisas.

Eija Maahr är chefsöverläkare på den vuxenpsykiatriska kliniken i Falköping. Hon säger att arbetet med att samordna vården med kommunerna pågår, men att det kan vara svårt för små kommuner att ta hand om alla typer av patienter som de har ansvar för.
- Många är kroniskt sjuka och har stora behov när det gäller boende till exempel, säger hon. Kommunerna skulle behöva bygga ut och ha flera typer av specialiserade boenden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista