Stor oro för flytt av E-luxjobb från Mariestad

Vitvarujätten Electrolux planerar att lägga ner sin dammsugarfabrik i Västervik, och flytta jobben till Ungern.
Rädslan är nu stor bland de 1 100 anställda på fabriken i Mariestad att råka ut för samma sak.
–Det är inget som säger att det inte går att flytta den här fabriken oavsett vilken vinst vi gör, säger Ola Bertilsson i metallfackets styrelse på Electrolux i Mariestad.

På tre år har antalet anställda i svenskägda företag i Östeuropa nästan fördubblats, samtidigt som samma företag minskar andelen anställda i Sverige.

Just nu bygger Electrolux en ny fabrik för kyl- och frysskåp i Ungern. När den står färdig om ett par år finns risken att den sväljer även mariestadsfabrikens produktion.

–Det som hänt i Västervik har sänt chockvågor genom hela E-lux, både i Motala och Mariestad. Ingen känner sig trygg längre, säger Ola Bertilsson.

Fabriken i Mariestad har senaste sex åren ökat sin tillverkning med 50 procent med oförändrat antal anställda.

Metallfacket fruktar att höga vinster inte längre räcker för att få behålla produktionen i Sverige. Om ett par år kommer mariestadsfabrikens framtid att utvärderas, när Electrolux:s nya fabrik i Ungern står klar.

–Fabriker i Tyskland och Finland har gått med vinst men ändå flyttats till andra länder, säger Ola Bertilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".