Skärpta regler för djurplågare på travbanan

För att komma tillrätta med kuskar som driver sina hästar för hårt på travbanan skärps nu reglerna och det ska bli ekonomiskt kännbart för den som använder piskan för mycket. Dagens böter är betydligt snällare.

Den här skärpningen av reglerna för travsporten träder i kraft den första mars, alltså nästa vecka. Fram till nu har böterna varit betydligt lägre och travkuskar och hästägare har lätt kunnat ta böterna eftersom vinstpengarna har varit många många gånger större. Att riskera att helt bli av med sina vinstpengar hoppas Göran Wahlman på Svenska Travsportens Centralorganisation, STC, ska göra kuskarna lite försiktigare med ridspöet.

Det finns ett pågående rättsfall som också är viktigt i sammanhanget. Kusken Erik Svensson dömdes i Lidköpings tingsrätt för djurplågeri när han piskade sin häst vid ett lopp på Axevalla sommaren 2001. Han har överklagat domen till Hovrätten, som tar upp fallet i slutet av april.
–Utslaget där blir viktigt för var gränsen för djurplågeri ska gå på travbanan, säger Göran Wahlman. Det kommer att sätta standarden för landets banveterinärer och hur de ska rapportera till den nya djurskyddsmyndigheten om övertramp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista