Många har protesterat mot jakten på grågäss, bland annat för att fåglarna i sjön har ägg och ungar just nu. Foto: Marie Schnell Forkman/ SR Skaraborg
Hornborgasjön

Protester mot jakt på gäss

Många grågäss har skjutits i Hornborgasjön. Det finns tillstånd att skjuta gäss i området, men vittnen till jakten kallar det hela för en massaker.

Många personer har kontaktat Falköpings Fågelklubb, och protesterat mot jakten.

– Det här har en omfattning som går över vad som känns bekvämt och rimligt. Det här är något som äger rum runt ett av Europas viktigaste fågelområden, ett jättestort naturreservat som har tillkommit enbart för fåglarnas skull, mitt i den tid när fåglar och däggdjur har ägg och ungar, säger fågelklubbens ordförande Åke Abrahamsson.

Grågässen är ett stort problem för bönderna runt sjön, som har tillstånd att skjuta av dem.

– Det måste man ju har förståelse för, att markägarna vill freda sina grödor. Det tycker inte jag är det minsta konstigt, men det är det att tillståndet är ganska omfattande, säger Åke Abrahansson.

Över 1500 gäss får skjutas
Han är osäker på hur många gäss som får skjutas av, men uppger att han har hittat tillstånd på att 1550 gäss får fällas, men vet inte om han har sett alla tillstånd.

– När det får så stor omfattning så märks det väldigt mycket.

Enligt Åke Abrahamsson finns det uppgifter om att utländska personer inbjuds till området för att delta i jakten.

– Vi menar att länsstyrelsen måste övervaka detta. De får ta ut kontrollanter som tittar på hur det här går till. Man får faktiskt ta avsvar för det beslutet man har tagit. Det tycker vi inte att man gör.

Pernilla Wadebäck
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".