Linnéa Wall (S) menar att inkomsten inte spelar någon roll för vilken politik man driver. Foto: Sten Lillieström/SR Skaraborg.
SKARABORG

"Politiker får tjäna hur mycket som helst"

Socialdemokraterna är det parti i Skaraborg som har minst antal låginkomsttagare bland politikerna.

Samtidigt som varannan svensk har en inkomst under 200 000 kronor per år, så gäller samma sak bara var sjunde av socialdemokraternas kandidater till fullmäktige inför valet.

"Inkomsten spelar ingen roll"
Linnéa Wall är socialdemokraternas andranamn i Mariestad och hon menar att inkomsten inte spelar någon roll för vilken politik man driver.

– När man är politiker får man tjäna precis hur mycket som helst så länge som man tror på den ideologi som partiet har, säger Linnéa Wall.

Enligt statistik från Statistiska Centralbyrån så redovisade 2008 varannan svensk över 20 år gammal en förvärvsinkomst på under 200 000. Det gör en månadsinkomst på 16 000 till 17 000 kronor. På listorna till kommunvalet i höst så är det bara var sjunde socialdemokrat som har en så liten inkomst.

"Man har ideologin med sig"
Linnéa Wall säger att hon vet hur det är att ha det svårt. Hon började som politiker som ensamstående mamma på 80-talet. Idag har hon inga ekonomiska bekymmer, men att det skulle betyda att hennes ideologi förändrats tror hon inte.

– En gång i tiden var jag väldigt lågavlönad. Är man socialdemokrat har man ideologin med sig från början, säger Linnéa Wall.

Moderaterna tjänar allra mest
Fortfarande finns de allra högsta inkomsterna hos de borgerliga. Moderaterna leder den ligan, med en fjärdedel av politikerna som tjänar mer än 400 000 kronor om året. Men inte i något annat parti än Socialdemokraterna tjänar en högre andel politiker mer än 200 000.  Något som Mariestadsborna hade svårt att gissa rätt på.

– Jag tror det är moderaterna som har högst löner, gissar en av Mariestadsborna.

– Moderaterna eller kristdemokraterna. Det känns som att det är där det finns flest kapitalister, säger Stefan Willebrand.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

S 86
KD 83
FP 79
M 77
C 72
V 67
MP 60
SD 45
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".