Populärt att bli brandman i Skövde

Måndagen den 1:a mars är sista dagen att söka till brandmannautbildningen, som bland annat finns på Räddningsverkets skola i Skövde. Och det är Skövde som är den populäraste av de fyra utbildningsorter som finns.

Räddningsverket räknar med att omkring 1 400 personer kommer att söka utbildningen till brandman, som från och med förra året är en högskoleutbildning. Skövde har varit den populäraste utbildningsorten vid de tre ansökningar som har varit hittills.

Sju procent av de sökande är kvinnor, och det har det varit vid alla tre ansökningarna. Däremot är en större andel av de som till sist antas kvinnor:
– De har generellt sett lite bättre betyg, säger Irene Andersson, handläggare på Antagningsenheten. Omkring 14 procent av de som har kommit in på utbildningen har varit kvinnor, och de klarar sig mycket bra.

Det är inte bara betygen som avgör vem som kommer in. Innan ansökan skickas in måste den sökande göra ett konditionstest på ett rullband och när man väl har antagits måste man genomgå en läkarundersökning för att vara säker på att man klarar av rökdykning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista