Tomas Jarvid och Per Boger inför prästvigningen i Skara. Foto: Erik Holmlund SR Skaraborg
SKARA

Högtidlig prästvigning i domkyrkan

Fem nya präster - alla män - vigs i Skara stift på söndagen. Biskop Erik Aurellius leder den högtidliga ceremonin i Skara domkyrka. De nya prästerna kommer det kommande året att arbeta som pastorsadjunkter.

Av de fem som vigs på söndagen kommer Per Boger och Tomas Jarvid båda att arbeta i Töreboda. Steffen Riesenberg ska jobba i Habo, Niklas Strandberg i Ulricehamn och Pierre Sund i Gustav Adolfs församling, i Borås.

Nya jobbet väntar i Töreboda
26-årige Per Boger kommer från Ulricehamn. Teologiestudierna i Uppsala har slutligen lett fram till prästvigningen och nu väntar jobb i Töreboda.

– Det är en stor stund, som jag ser fram emot med stor glädje ...och en liten bävan. Jag känner bävan kanske mest inför de svåra uppgifterna, men framför allt glädje!

Samtliga fem nya präster är män. Och det är ovanligt berättar Tomas Grundselius, som är rekryteringsansvarig för Skara Stift.

- Det är ytterst ovanligt i våra dagar.

Han berättar att det, sett till hela Svenska Kyrkan, är flest kvinnor som studerar till präst. I Skara stift är den siffran ungefär 50-50, berättar Tomas Grundselius.

– Och det är vi glada för.

Svenska Kyrkan har en dyster prognos för antalet medlemmar framöver. Kyrkokansliet räknar med att 60 procent av befolkningen kommer att vara medlemmar 2020. Det skulle vara en minskning med ungefär en procent varje år.

Tomas Grunselius säger att nya präster gärna söker sig till lite större församlingar, men den här gången vill två av de nya börja i Töreboda.

Vill hjälpa och stötta andra
Tomas Jarvid - också han från Ulricehamn - är en av dem och han berättar hur han ser på jobbet som väntar honom.

– Jag tror att prästyrket kommer att vara väldigt givande för egen del. Främst ser man det som en tjänst som man gör för andra. Det är det som känns störst ändå, att försöka vara andra till hjälp när de behöver det.

Prästvigningen föregås av det som kallas prästexamen. En gång i tiden var det en riktig examen, som avgjorde om en person verkligen fick bli präst.

Numera fattas det beslutet mycket tidigare under utbildningen och prästexamen är ett samtal under biskopens ledning.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".