Lidköpings sjukhus förlorar intensivvård enligt nytt förslag

Lidköping förlorar stora delar av akutvården till i första hand Kärnsjukhuset i Skövde.
Intensivvården försvinner och alla ”blåljuspatienter” ska i framtiden föras till Kärnsjukhuset i Skövde. Det är innehållet i det tjänstemannaförslag som nu har presenterats.
 Moderaten Carin Lexmon i Lidköping är mycket upprörd över förslaget.
- Det blev så illa som vi befarade. Förslaget är förödande, eftersom vi vill ha ett akutsjukhus, säger Carin Lexmon, som säger att kampen nu börjar på allvar för att övertyga politikerna i majoritetsställning om att förslaget måste stoppas.

Nu har tjänstemän i regionen föreslagit vilka sjukhus som ska vara fullvärdiga akutsjukhus, och vilka som förlorar den statusen.
 Kärnsjukhuset i Skövde ska fortsätta att vara ett akutsjukhus dygnet runt med ökad akutsjukvård jämfört med i dag. Här ska finnas mer resurskrävande kirurgi och ortopedi.

Sjukhuset i Lidköping ska vara ett specialistsjukhus med ökad mängd planerad vård. Intensivvårdsavdelningen ska avvecklas, och istället ska planerade operationer styras över från Skövde till Lidköping.

Sjukhusen i Mariestad och Falköping är specialistsjukhus, enligt förslaget, som nu ska ut på remiss till ett 100-tal instanser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".