1 av 2
Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
2 av 2
Birgitta Carlander, landbrukare och ledamot i koncernstyrelsen, var med på invigningen av fabriken. Foto: Kjell Claeson/SR Skaraborg
Lidköping

15 jobb bort från nyinvigd foderfabrik

I dag invigde lantbruksägda Lantmännen sin nya foderfabrik i Lidköping, en av de modernaste i Europa. Men samtidigt rationaliseras 15 jobb bort.

Investeringen på 190 miljoner kronor gör fabriken till en av de modernaste i Europa.

Fabriken ska bara ha 20 anställda, vilket betyder att 15 jobb rationaliseras bort vid fodertillverkningen i östra hamnen i Lidköping.

- Det är en tråkig men nödvändig konsekvens. För att kunna hålla rätt prisbild och hjälpa till att skapa ett konkurrenskraftigt lantbruk är kostnadsbilden viktig, säger Per Strömberg, vd för Lantmännen.

Den nya foderfabriken i Lidköping blir den största av Lantmännens åtta foderfabriker i landet. Den ska köras dygnet runt på fem skift, och kunna tillverka 275 000 ton djurfoder till grisar, kor och fjäderfä.

Minskad salmonellarisk
Per Strömberg tror att problemen med att få in salmonella med proteinråvarona, som soja, ska kunna minska i den nya fabriken.

- Här jobbar man med värmebehandling, och på det sättet eliminerar man risken med salmonella.

Lantmännen hade tidigare två gamla foderfabriker i Lidköping, varav den ena nyligen lades ner. Inuti den andra har den nya fabriken byggts upp med helt ny utrustning.

Lantmännens foderfabrik i Åhus i Skåne hittade salmonellasmitta inne i foderfabriken i början av året, men inget smittat foder ska ha nått ut till nån lantbrukare, enligt Lantmännen.

Den stora importen av brasiliansk soja kan hota regnskogen i landet, enligt en rapport från SwedWatch i år.

Birgitta Carlander är lantbrukare i Lerdala, och ledamot i Lantmännens koncernstyrelse. Hon säger att det är viktigt att försöka ha koll på hur sojan från Brasilien produceras.

- Det handlar om att följa upp hur man producerar sojan i Brasilien, vilka krav och regler man har. Vi jobbar hela tiden med de här frågorna, att ha så säkra råvaror som möjligt.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".