2 000 jobb inom mejeriindustrin i fara om EU:s nya jordbrukspolitik genomförs

Mellan 1 500 och 2 000 anställda inom den svenska mejeriindustrin i bland annat Skaraborg riskerar att förlora sina jobb, om EU:s nya jordbrukspolitik blir verklighet fullt ut.
– Halva den svenska ostproduktionen försvinner, tror mjölkproducenten Christer Eliasson i Vartofta utanför Falköping, som är ordförande i Arla Foods styrelse.

Det var vid en hearing på Rosenbad med jordbruksdepartementet, som Christer Eliasson presenterade sin konsekvensanalys av den svenska mjölkproduktionens framtid.

Han utmålar ett riktigt skräckscenario om EU inför arealstöd istället för att betala för den mjölk som bönderna producerar.
Eliasson befarar att 30 procent av den svenska mjölkproduktionen försvinner, om inte det svenska jordbruket får någon form av kompensation.

En tredjedel av all svensk mjölk används i dag för att producera ost.

– Det kommer att bli nedläggningar av hela anläggningar istället för att dra ner på produktionen, säger Christer Eliasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".