LRF:s djuromsorgsansvarige varnar för resistenta bakterier

Det finns tecken på att sjukdomsframkallande bakterier hos kor och grisar börjar bygga upp en resistens mot antibiotika.
Det kom fram vid ett seminarium i Skara om antibiotikabehandling av djur.
– Det är fortfarande viktigt att den bara används vid behov och att djuren hålls friska, säger Gunnela Ståhle, som är djuromsorgsansvarig på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF).

Seminariet i Skara är en del i arbetet att undvika att bakterier som är motståndskraftiga (resistenta) mot antibiotika sprids via livsmedel från djur till människa.

Sverige ligger sedan länge långt framme när det gäller arbetet mot antibiotikaresistenta bakterier. Men enligt Gunnela Ståhle finns det nu vissa små viktiga varningssignaler att se upp med.  Det finns tecken på att sjukdomsframkallande bakterier hos ko och gris börjar bygga upp en resistens som måste tas på allvar.

Dialogen mellan bönderna och veterinärerna måste förbättras.
– Vi måste undvika att bönderna ställer krav på antibiotika eller att veterinärerna tvingar på dem antibiotika, säger Gunnela Ståhle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".