Varför lånar hjoborna inte böcker?

Hjoborna är bland de sämsta i landet på att låna böcker och på biblioteket i kommunen vill de anställda veta varför. Därför har de inlett en jämförelse med den kommun i regionen där invånarna lånar mest böcker, nämligen Essunga kommun.

I Essunga är man inte bara bäst i regionen utan dessutom bland de tio bästa kommunerna i hela Sverige.

- Vi kommer att titta på skillnaderna mellan kommunerna vad gäller befolkningsstruktur, ekomoni och personaltäthet, säger Claes Chöler som är samordningsansvarig på biblioteket i Hjo. 

Under det senaste året har besöksantalet ökat med tjugo procent men ändå lånar folk inte mer böcker. Det kanske låter konstigt, men Claes Chöler tror att han har en förklaring på det:


- Biblioteken roll har förändrats radikalt. Numera kommer besökarna hit för att söka information, läsa dagstidningar och tidskrifter, släktforska och titta på utställningar.

Men likväl lånas det för lite böcker och Claes Chöler hoppas att jämförelsen ska ge en massa tips på hur de kan öka utlåningen.
Jämförelsen beräknas vara klar i sommar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista