Kollektivtrafikens datorer avslöjade inbrottstjuv

En man som var misstänkt för mängder av lägenhetsinbrott i Skaraborg, Östergötland och Jönköping med hjälp av kollektivtrafikens datorer.
Hans värdekort avslöjade honom. 

När mannen greps av polisen i Jönköping i början av februari uppgav han falskt namn och polisen hade ingen aning om vem han var eller var han bodde. Men på sig hade han ett par nycklar som verkade gå till en husvagn och ett värdekort från kollektivtrafiken i Östergötland. En polisman kom på idén på att be Östgötatrafiken om hjälp, vilket gav napp.

Polisen fick en lång datalista som visade att mannen varit en flitig resenär och att han desstom ofta befunnit sig i områden där det begåtts villainbrott. Det som blev avgörande var dock att påfallande många av resorna startat i Ödeshög. Polisen åkte dit och bara 15 meter från hållhållsplatsen stod en husvagn dit mannens nycklar passade. I i husvagenen låg mannens pass tillsammans med stöldgods såsom smycken och guldföremål.

Mannen avslöjades alltså på grund av uppgifterna som datatekniken lagrade i ett till synes anonymt busskort.

Polisen anser sig ha klarat upp en lång rad inbrott men något rättsligt efterspel blir det inte eftersom mannen förra helgen begick självmord på häktet i Jönköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".