Ingen läkarbrist här - i Grästorp krigar läkarna om patienterna

Läkarbrist är ett nästan kroniskt problem utanför storstadsregionerna och inte minst i Skaraborg.
Men i lilla Grästorp med 6 000 invånare slåss två privata läkarbolag om patienterna.
– Alla grästorpsbor tjänar på det här. De som kommer hit får en tid, lovar verksamhetschefen Tina Hogbäck på Nya primärvården i Grästorp.

Två privata läkarbolag slogs om entreprenaden, att få driva vårdcentralen. Resultatet har blivit att Grästorp nu är Skaraborgs läkartätaste kommun.

Det beror på att privatägda Carema primärvård i den offentliga upphandlingen slog ut likaledes privatägda Praktikertjänst, vars läkare har kurerat grästorpsborna under många år.

Trots att Praktikertjänst gick miste om entreprenaden har de inte haft någon annanstans att ta vägen. Läkarna har därför blivit kvar i en annan del av vårdcentralen.

Men frågan är om Grästorp får behålla alla sina läkare.
– Vi har ju planer på att eventuellt flytta härifrån om vi ser att det blir för få patienter. Vi har haft en tillbakagång i år på 30-40 procent och har varit i kontakt med Uddevalla om en flytt, berättar läkaren Bo Polhem på Praktikertjänst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".