13-åringen från Gullspång fick inget klart besked om avvisning till Tyskland

När den 13-åriga asylsökande flickan hämtades i Gullspång av Migrationsverkets personal fick hon inget klart besked om att hon ensam skulle avvisas via Landvetters flygplats till Tyskland.
– Förutsättningarna ändrades när systern som också skulle avvisas hade avvikit. Därför uppstod tveksamheter om resan skulle fortsätta till Tyskland eller till barn- och ungdomsenheten i Göteborg, säger enhetschefen Margareta Johnsson på Migrationsverket i Skövde.

13-åringen säger själv att den person som hämtade henne sade, att hon inte skulle avvisas. Orsaken var att hennes syster, som hon skulle avvisas med, hade försvunnit. Det löftet fick henne att frivilligt följa med i bilen mot Göteborg.

Men när bilen närmade sig Göteborg kom chockbeskedet om avvisningen till Tyskland. Flickan rymde då på Landvetters flygplats från personalen.

– Handläggaren på barn- och ungdomsenheten fanns inte på plats på morgonen och i väntan på besked fick vi börja resan till Göteborg, säger Margareta Johnsson.

Flickans familj kommer från Kosovo, och ska avvisas till Tyskland, som var det första landet hon kom till som flykting. Båda föräldrarna har övergett barnen.

– Vi kommer att gå vidare och se om det finns några oklarheter kring det här, säger Margareta Johnsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista