Minnesdag för nazistoffer

I dag hålls förintelsens minnesdag på flera håll i Sverige. I Tidaholm finns i dag möjlighet att minnas och lära sig om andra världskrigets offer.
Den 27 januari 1945 befriades koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau av sovjetiska trupper. Minnesdagen instiftades för två år sen av statsminister Göran Persson för att främja samtal om människovärde och demokrati. I Tidaholm visas i dag en film om ungdomar som sökt sig till ett naziztiskt gäng. Filmen riktar sig främst till ungdomar och efter filmvisningen finns möjlighet att diskutera vad man sett. En utställningen med fotoböcker från Auschwitz visas också. - Det är viktigt att komma i håg vad som hände under andra världskriget och hur många som dog, säger Glehnn Karlsson (s) ledamot i kultur och fritidsnämnden, som suttit med i den arbetsgrupp som arbetat fram minnesdagens program.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".