Husdjur till dementa

Socialförvaltningen i Vara vill använda husdjur som en form av terapi i demensvården och tänker starta en ny demensavdelning där hundar har sin givna plats i vårdlaget.
Miljöterepeutisk verksamhet med djur heter det - och egentligen handlar det om att utnyttja traditionell kunskap. Nämligen att alla - även demenssjuka - vill ha någon att bry sig om och kela med. - Hundar har i många avseenden visat sig vara människans bästa vän. De är lojala och kelsjuka och de sprider glädje och värme till människan, säger Tommy Nyberg, socialchef i Vara. - Det tror vi även att de gör till våra dementa och det får dem förhoppningsvis att må bättre. Det finns inte mycket vetenskaplig forskning i ämnet - i varje fall inte i Sverige. Men det lilla som finns pekar i samma riktning, djur har en lugnande inverkan på oroliga människor - bland annat minskar antalet stresshormoner och man får lägre blodtryck. Än finns inga beslut tagna i Vara, nästa steg är studiebesök och fördjupad kontakt med de få forskare som finns.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".