SKARABORG

Fästingstudie går trögt i sommarvärmen

Den insamling av fästingar som pågår i Sverige har gått trögt i det torra vädret. Tanken är att se hur många som bär på Borelia och TBE-virus och hur det sprids mellan människor.

Enligt Tom Roffey, som är distriktsläkare på Ågårdskogens Vårdcentral i Lidköping, har runt tvåhundra personer deltagit i studien hittills.

– Sommaren har ju varit väldigt torr så det har varit något färre fästingar, säger han.

Studien går till så att när man har fått en fästing, plockar man bort den och lämnar in den till Vårdcentralen, som i sin tur skickar den vidare till Linköpings Universitetssjukhus. Man gör även ett blodprov för att kunna kartlägga fästingar som bär på virus. Men man får inte något svar på just sitt eget blodprov.

Studien startade 2006 när det upptäcktes att allt fler drabbades av TBE och Borrelia runtom i Skaraborg. Förut har framförallt TBE mest förekommit i dom östra delarna av landet, men man märkte att TBE-viruset ökade hos fästingarna i Skaraborg. Då främst vid stränderna kring Vänern och Vättern.

I hela landet har det samlats in ungefär 2000 fästingar och när man har fått in 10 000 kommer man att avsluta och sammanställa resultatet.

Man har inte något delresultat vad gäller TBE men med Borrelia har man en klarare bild.

– Det är kanske tio till femton procent som har denna bakterie.

Magnus Sundvall
magnus.sundvall@sr.se